Briós

img_20200813_094207.jpg

Ezt a tésztát kétféleképpen készíthetjük el. Aki a minél kevesebb melót szereti, annak azt javaslom, hogy a kenyérsütő gépbe a hozzávalóknál leírt sorrendben tegye bele a nyersanyagokat és dagasztást követően folytassa a darabolásnál leírtakkal.

Hozzávalók:

  • 250 g tej
  • 50 g vaj
  • 40 g tojássárgája (2-3 db tojás mérettől függően)
  • 50 g porcukor
  • 5 g só
  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 5 g citromhéj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 db tojás

 

Elkészítés:

Kovászkészítés (1 óra): Az élesztőt egy tálba tesszük, pici porcukrot szórunk rá és a langyos tej 1/4-ed részével csomómentesre dolgozzuk az anyagokat. Ezt követően annyi lisztet teszünk bele, hogy tejföl sűrűségű állagot kapjunk, majd meleg helyre (30- 40 fok) tesszük érlelni egy órán keresztül. A kovász akkor jó, ha a térfogata megnő, a felülete domború.

Ha a kovászkészítést szeretnéd elkerülni, akkor langyos tejben futtasd fel az élesztőt pici porcukrot is hozzáadva, aztán már gyúrhatod is :).

Gyúrás: kovász + vaj + porcukor + tojás sárgája + liszt+ maradék tej + egyéb hozzávalók (só, citromhéj, vaníliás cukor) összedolgozása. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától (nem túl lágy, nem túl kemény).

Ennél a lépésnél fontos, hogy a tészta sima, egynemű, könnyen formázható legyen. Gépi dagasztással gyorsítható a folyamat.

Kelsztés: meleg helyen kelesztjük lefedett állapotban. Ha egyszer megkelt, akkor szellőztetjük (átgyúrjuk), utána ismét keleszteni szükséges, majd ismét át kell gyúrni.

A kelesztés ideje legalább 2 * 40 perc legyen. Így lesz a tészta csodásan lágy és jól formázható.

Darabolás: henger alakúra nyújtjuk és felvágjuk 15 részre (kb 62 g / tészta)

Ha nagyon precíz vagy, akkor egy konyhamérleget vegyél elő és egyenként mérd le a gombócokat, hogy mindegyik 62 g legyen. A sütési veszteséget beleszámítva ezt követően kb. 55 g lesz egy elkészült birós súlya.

További műveletek:

Pihentetés: 5 - 6 percig állni hagyjuk

Felgömbölyítés, rúddá sodrás: a henger alakot körkörös mozdulatokkal feltekerjük (csiga alakban) és lekenjük tojással. Esetleg fonással is készíthetjük, akkor a képen szereplő formát kapjuk.

Kelesztés: fél órán keresztül állni hagyjuk (vagy a sütő kelesztő funkcióját bekapcsolva vagy egy másik tepsivel lefedve a konyharuha beleragadásának elkerülése miatt). Ha szépen megkelt, akkor újra lekenjük tojással.

Sütés: 180 fokra előmelegített - enyhén gőzös - sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A gőzölést a sütőtér aljába helyezett vízzel töltött tepsivel tudjuk biztosítani.

Ez a briós 710 Ft anyagköltségből süthető meg. Így egy db 45-50 Ft.