Házi készítésű gyurma

Természetes alapanyagokból

Hogyan lehetséges, hogy helyet kap a sütés témakörében írt dolgok között a gyurma?

Nem titok, hogy kétgyermekes anya vagyok és a sütésen kívül sokszor a játékok is igazi élményt nyújtanak a családunk számára. Nemcsak a természetesség, de a saját készítésű dolgok megrögzött hívei is vagyunk és imádunk újdonságokat megtapasztalni, kipróbálni. 

Gyömölcs szezon van és épp az előző gyurma maradványait takarítottuk össze, amikor a kisfiammal az újabb gyurmák készítésének kalandjába kezdtünk.

A mai világban fellelhető mű dolgokat igyekszünk háttérbe szorítani és előtérbe helyezni azokat az értékeket, amik a minőségi időn keresztül a családi egységet erősítik. Valahogy ez a háttér története a saját készítésű házi gyurmának... 

 

A tuti recept pedig ez:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2 ek olaj
  • 2 ek só
  • 1 tk citromsav (penészedés ellen) 
  • ételfesték

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat a víz folyamatos, több részletben történő hozzáadása mellett csomómentesre keverjük. 

Ezt követően tetszés szerinti mennyiséget külön edénybe öntünk és kevés ételfestéket teszünk hozzá, amit a masszába keverünk. Így alakulnak ki a színek. 

img_20200703_121200.jpg

Színezést követően tűzhelyre tesszük az edényt és addig melegítjük, illetve főzzük a gyurmát, amíg a massza össze nem áll. Kihűlést követően átgyúrjuk a kezünkkel a színes kis golyókat és már használhatjuk is. 

img_20200704_090530.jpg

Fantasztikusan puha, könnyen formázható a gyurma és hűtőben tartva (zárt fedelű dobozban) sokáig eláll. Aztán persze csak a képzelet szab annak határt, hogy mit alkotunk belőlük. Nálunk először gyümölcsök készültek a kisfiammal. 

1593846688606.jpg

1593846869340.jpg