Levendulás, áfonyás torta (Naked Cake)

Elkészítés: 80 perc + pihentetés; sütés: 30 perc

1593818278350.jpg

Ennek a receptnek az eredetije ezen az oldalon található. Fantasztikus és hatalmas kedvenc a Zungenzirkus oldala, így biztosan sokféle sütit elkészítek még innen. Szabad fordításban az első recept leírása következik :)

Tipp:

  1. A levendulaszirupot 1 nappal a torta készítése előtt készítsd el.
  2. A tortát pihentetni kell legalább 5 órán keresztül, ezt kalkuláld bele az idődbe.
  3. Készíts azonnal kettőt, mert pikk-pakk elfogy, annyira finom.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához - 11 szelet):

Mákos piskóta

  • 3 db tojás
  • 95 g cukor
  • 100 g liszt
  • 90 g mák
  • 1 tk sütőpor

Áfonyás krém

  • 160 g áfonya
  • 40 g cukor
  • 100 g túró
  • 1 kk zselatin
  • 60 ml tej
  • 80 ml habtejszín

Burkolás: naked cake

  • 245 ml habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs habfixáló
  • Áfonya, levendula

Levendula szirup

  • 140 g cukor
  • 100 ml víz
  • 3 ek friss levendula virág
  • 2 ek citromlé

Levendula krém

  • 100 g túró
  • 80 g joghurt
  • 15 g cukor
  • 60 ml tej
  • 1 csapott tk zselatin
  • 2 - 8 ek levendula szirup
  • 80 ml habtejszín

 

Elkészítés:

Mákos piskóta

  • A sütőt melegítsük elő 175 fokra. 
  • A tortaformánk alját sütőpapírral béleljük ki. 
  • A tojásokat a cukorral a robotgép legmagasabb fokozatán 10 percig keverjük.
  • A sütőport és a lisztet keverjük össze. 
  • A tojásokhoz óvatosan keverjük hozzá először a mákot, majd a sütőporos lisztet.
  • Töltsük a formába és süssük 25-30 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük!) 
  • Egy kés segítségével válasszuk el a tésztát a forma oldalától és hagyjuk kihűlni.
  • Vízszintesen vágjuk 3 egyenlő részre.

Levendulaszirup

  • A friss levendula virágokat egy kés vagy aprítógép segítségével vágjuk össze.
  • A cukrot, a vizet és a citromlevet egy lábasban kezdjük el melegíteni, majd forraljuk 5 percig.
  • A tűzhelyről levéve a levendula virágokat adjuk hozzá. 
  • Tegyük rá a fedőt és hagyjuk állni 1 napig. 
  • Szűrő segítségével szűrjük le másnap. 
    • A tortához nem fogjuk az egészet felhasználni! Vízhez tehetjük levendulás limonádéként.

Áfonyás krém

  • Tegyük a mákos piskóta alsó részét a tortaforma aljába és a kapcsos formát is helyezzük köré.
  • Az áfonyát rövid ideig forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni. 
  • A habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük hűtőbe.
  • Az áfonya főzése során kicsapódott levet tegyük félre. Ezt a levendulakrém színezéséhez fogjuk felhasználni. 
  • A fennmaradó részt turmixoljuk össze, majd szitán nyomkodjuk át a magok miatt. 
  • A túrót a cukorral keverjük össze. 
  • A tejet egy lábasban keverjük össze a zselatinnal és főzzük 1 percig. 
  • A tűzről levéve 1-2 ek túrőkrémet keverjünk bele, majd tegyük a lábas tartalmát a túróhoz jól összekeverve. 
  • Az áfonyapürét, majd a tejszínhabot is keverjük hozzá. 
  • A mákos piskótán oszlassuk el a krémet és a 2. mákos lapot helyezzük rá az áfonyás masszára úgy, hogy utána kicsit megnyomkodjuk. 

 Levendulakrém

  • Verjük habosra a tejszínt.
  • A joghurtot, a túrót, a cukrot és a levendulaszirupot keverjük össze. A szirup nagyon intenzív, így tetszés szerinti mennyiségben, ám elsőre csak kicsit adjunk hozzá.
  • Ennél a fázisnál adjuk hozzá az áfonya levét (amit az áfonykarémből félre tettünk), hogy színt adjunk a krémnek.
  • Egy lábasba a tejet melegítsük meg a zselatinnal. 2 perc főzés után vegyük le a tűzről.
  • 2-3 ek. túrós krémet tegyünk a lábasba, keverjük össze. 
  • A lábas tartalmát adjuk a joghurtos, túrós krémhez, keverjük össze vele. A tejszínt gyors mozdulatokkal szintén keverjük bele. 
  • Öntsük a mákos piskóta tetejére a krémet, majd helyezzük rá az utolsó piskóta lapot, amit szintén kicsit nyomkodjunk meg. 
  • Legalább 5 órán keresztül pihentessük a hűtőben. 

Burkolás: naked cake

  • A kapcsos tortaformát vegyük le a tortáról. 
  • A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval verjük fel, amíg kellően kemény nem lesz. 
  • Kenjük be a torta szélét a krémmel, majd a maradékot a torta tetején oszlassuk el egyenletesen.
  • Áfonyával és levendulával díszítsük a tetejét.

 

Kalóriaérték (YAZIO alkalmazás alapján) Szénhidrát Fehérje Zsír Egy adag kalóriaértéke
3185 kcal 325,8g 93,3 g 174,3 g 290 kcal

 

 

Bekerülési költség

(TESCO online bevásárlólista alapján)

Egy szelet
~2.040 Ft ~185 Ft