Levendulás, áfonyás torta (Naked Cake)
Elkészítés: 80 perc + pihentetés; sütés: 30 perc
Ennek a receptnek az eredetije ezen az oldalon található. Fantasztikus és hatalmas kedvenc a Zungenzirkus oldala, így biztosan sokféle sütit elkészítek még innen. Szabad fordításban az első recept leírása következik :)
Tipp:
- A levendulaszirupot 1 nappal a torta készítése előtt készítsd el.
- A tortát pihentetni kell legalább 5 órán keresztül, ezt kalkuláld bele az idődbe.
- Készíts azonnal kettőt, mert pikk-pakk elfogy, annyira finom.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához - 11 szelet):
Mákos piskóta
- 3 db tojás
- 95 g cukor
- 100 g liszt
- 90 g mák
- 1 tk sütőpor
Áfonyás krém
- 160 g áfonya
- 40 g cukor
- 100 g túró
- 1 kk zselatin
- 60 ml tej
- 80 ml habtejszín
Burkolás: naked cake
- 245 ml habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs habfixáló
- Áfonya, levendula
Levendula szirup
- 140 g cukor
- 100 ml víz
- 3 ek friss levendula virág
- 2 ek citromlé
Levendula krém
- 100 g túró
- 80 g joghurt
- 15 g cukor
- 60 ml tej
- 1 csapott tk zselatin
- 2 - 8 ek levendula szirup
- 80 ml habtejszín
Elkészítés:
Mákos piskóta
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
- A tortaformánk alját sütőpapírral béleljük ki.
- A tojásokat a cukorral a robotgép legmagasabb fokozatán 10 percig keverjük.
- A sütőport és a lisztet keverjük össze.
- A tojásokhoz óvatosan keverjük hozzá először a mákot, majd a sütőporos lisztet.
- Töltsük a formába és süssük 25-30 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
- Egy kés segítségével válasszuk el a tésztát a forma oldalától és hagyjuk kihűlni.
- Vízszintesen vágjuk 3 egyenlő részre.
Levendulaszirup
- A friss levendula virágokat egy kés vagy aprítógép segítségével vágjuk össze.
- A cukrot, a vizet és a citromlevet egy lábasban kezdjük el melegíteni, majd forraljuk 5 percig.
- A tűzhelyről levéve a levendula virágokat adjuk hozzá.
- Tegyük rá a fedőt és hagyjuk állni 1 napig.
- Szűrő segítségével szűrjük le másnap.
- A tortához nem fogjuk az egészet felhasználni! Vízhez tehetjük levendulás limonádéként.
Áfonyás krém
- Tegyük a mákos piskóta alsó részét a tortaforma aljába és a kapcsos formát is helyezzük köré.
- Az áfonyát rövid ideig forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni.
- A habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük hűtőbe.
- Az áfonya főzése során kicsapódott levet tegyük félre. Ezt a levendulakrém színezéséhez fogjuk felhasználni.
- A fennmaradó részt turmixoljuk össze, majd szitán nyomkodjuk át a magok miatt.
- A túrót a cukorral keverjük össze.
- A tejet egy lábasban keverjük össze a zselatinnal és főzzük 1 percig.
- A tűzről levéve 1-2 ek túrőkrémet keverjünk bele, majd tegyük a lábas tartalmát a túróhoz jól összekeverve.
- Az áfonyapürét, majd a tejszínhabot is keverjük hozzá.
- A mákos piskótán oszlassuk el a krémet és a 2. mákos lapot helyezzük rá az áfonyás masszára úgy, hogy utána kicsit megnyomkodjuk.
Levendulakrém
- Verjük habosra a tejszínt.
- A joghurtot, a túrót, a cukrot és a levendulaszirupot keverjük össze. A szirup nagyon intenzív, így tetszés szerinti mennyiségben, ám elsőre csak kicsit adjunk hozzá.
- Ennél a fázisnál adjuk hozzá az áfonya levét (amit az áfonykarémből félre tettünk), hogy színt adjunk a krémnek.
- Egy lábasba a tejet melegítsük meg a zselatinnal. 2 perc főzés után vegyük le a tűzről.
- 2-3 ek. túrós krémet tegyünk a lábasba, keverjük össze.
- A lábas tartalmát adjuk a joghurtos, túrós krémhez, keverjük össze vele. A tejszínt gyors mozdulatokkal szintén keverjük bele.
- Öntsük a mákos piskóta tetejére a krémet, majd helyezzük rá az utolsó piskóta lapot, amit szintén kicsit nyomkodjunk meg.
- Legalább 5 órán keresztül pihentessük a hűtőben.
Burkolás: naked cake
- A kapcsos tortaformát vegyük le a tortáról.
- A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval verjük fel, amíg kellően kemény nem lesz.
- Kenjük be a torta szélét a krémmel, majd a maradékot a torta tetején oszlassuk el egyenletesen.
- Áfonyával és levendulával díszítsük a tetejét.
Kalóriaérték (YAZIO alkalmazás alapján) | Szénhidrát | Fehérje | Zsír | Egy adag kalóriaértéke |
3185 kcal | 325,8g | 93,3 g | 174,3 g | 290 kcal |
Bekerülési költség (TESCO online bevásárlólista alapján) |
Egy szelet |
~2.040 Ft | ~185 Ft |